ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

Tί συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του προστάτη?

Στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα.

Αργότερα, οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα από την ούρηση, όπως δυσκολία στην ούρηση, συχνοουρία ιδιαίτερα τη νύκτα, επιτακτικότητα και λεπτή ακτίνα ούρησης.

Σε προχωρημένα στάδια συμπτώματα δίνουν οι μεταστάσεις όπως ο πόνος στα οστά, σε σκελετικές μεταστάσεις, κ.α.


Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη?

Οι ασθενείς με αυξημένο PSA (προστατικό αντίγονο) ή/και σκληρία στον προστάτη που ανακαλύπτεται στην εξέταση με το δάκτυλο από το ορθό, εξετάζοντας με υπερηχογράφημα από το ορθό (διορθικό) και βιοψία.


Από ποιά ηλικία και μετά, με ποιά συχνότητα και με ποιές εξετάσεις πρέπει να ελέγχεται κάθε άνδρας?


Οι εξετάσεις που πρέπει γίνονται είναι η δακτυλική εξέταση, το PSA και ένα υπερηχογράφημα ουροποιητικού μετά την ηλικία των 40 ετών για τους άνδρες που έχουν κληρονομική προδιάθεση και άνω των 45 ετών γι'αυτούς που δεν έχουν, ανά εξάμηνο.


Ποιές εξετάσεις πρέπει να γίνονται μετά τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη?

  • αξονική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
  • σπινθηρογράφημα οστών (οι πιο συχνές μεταστάσεις του καρκίνου του προστάτη είναι τα οστά).
 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Προληπτικός Έλεγχος για Καρκίνο του Προστάτη

Η διαμάχη για τον προληπτικό έλεγχο (screening) για καρκίνο του προστάτη συνεχίζεται με εμπροσθοφυλακή τη δημοσίευση δύο πρόσφατων μελετών στις 18 Μαρτίου 2009 στο New England Journal of Medicine. Στην πρώτη, ο Gerald L. Andriole Διευθ/ντης του Ουρολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής της Ουάσιγκτον στο St. Louis αναφέρει τα ευρήματα απο τα screening των καρκίνων προστάτη, πνευμόνων, εντέρου και ωοθηκών (PLCO - Prostate, Lung, Colorectal, Ovarian). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από παρακολούθηση 11 ετών πως δεν υπάρχει μεγαλύερη επιβίωση όταν εφαρμόζεται προληπτικός έλεγχος με ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και δακτυλική διορθική εξέταση.

διαβάστε περισσότερα..>

Κάπνισμα & Ουρολογική Νόσος

To κάπνισμα είνα γνωστό ότι σχετίζεται με μια ποικιλία ουρολογικών νοσημάτων και οι ουρολόγοι πρέπει να συστήνουν τη διακοπή του καπνίσματος στα πλάισια της αντιμετώπισης της νόσου. Πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους διαθέσιμους τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

διαβάστε περισσότερα..>

Ουρολογική Συμπτωματολογία απο τη χρήση παράνομων "ψυχαγωγικών" ουσιών

Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων διεθνώς κάνει χρήση είτε σε τακτική είτε σε ψυχαγωγική βάση διαφόρων παρανόμων ναρκωτικών φαρμάκων. Τα εν λόγω φάρμακα μπορεί να έχουν απροσδόκητες και ανεπιθύμητες ουρολογικές διαταρραχές, οι οποίες αρκετές φορές αναγκάζουν το χρήστη να ζητήσει ουρολογική συμβουλή. Έτσι, οι ουρολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ουρολογικά προβλήματα που προκαλεί η χρήση των εν λόγω ουσιών, καθώς και όταν είναι αντιμέτωποι με αυτά να ερωτούν τα πάσχοντα άτομα αν κάνουν χρήση διαφόρων παράνομων ουσιών.

διαβάστε περισσότερα..>

Επιστήμη: Ευλογία Θεού ή όργανο του κακού για τον άνθρωπο?

Aν ο άνθρωπος κατόρθωσε ν'ανέλθει ταχύτατα τα σκαλοπάτια του πολιτισμού, ν'αποβάλλει το περίβλημα της βαρβαρότητας και του πρωτογονισμού και να προσδώσει στη ζωή του ανώτερο πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο, αυτό αναμφισβήτητα το οφείλει στην έμφυτη τάση του για γνώση, που ικανοποιείται και θεραπεύεται με την επιστήμη, που με την παρουσία της άλλαξε ριζικά τη ζωή του ανθρώπου και την όψη του κόσμου.

διαβάστε περισσότερα..>

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4

Συνέδρια / Ανακοινώσεις

υπο κατασκευή

υπο κατασκευή

Επικοινωνήστε μαζί μας..