ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Ποιά είναι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη?

  • σε εντοπισμένη νόσο (ο καρκίνος δεν έχει "περάσει" την κάψα του προστάτη) - είναι η ριζική προστατεκτομή - ανοικτή λαπαροσκοπική ή ρομποτική - που περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και μερικές φορές των λεμφαδέων (λαγόνιων). Επίσης μπορεί να γίνει ακτινοθεραπεία είτε εξωτερική είτε εσωτερική (βραχυθεραπεία: τοποθέτηση στον προστάτη ραδιενεργών σωματίων).
  • σε προχωρημένη νόσο ή σε ασθενείς με κακή γενική κατάσταση ή μεγάλη ηλικία (άνω των 75 ετών), χορηγούνται ορμονικά σκευάσματα με σκοπό να ελαττωθούν τα κυκλοφορούντα επίπεδα τεστοστερόνης στον ορο του αίματος.

Πώς γίνεται η παρακολούθηση της θεραπείας?

Πρέπει να γίνεται PSA αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι τιμές του οποίου πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα την οριστική του θεραπεία. Η πρόληψη όμως είναι ακόμη καλύτερη. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τους συγγενείς του ή να μεταβάλλει τα γονίδια του, πόσο μάλλον να σταματήσει τη διαδικασία της γήρανσης.

Μπορεί όμως κάποιος να κάνει σημαντικές αλλαγές σε άλλα πεδία. Μια καλή διατροφή όχι μόνο ωφελεί τον προστάτη, αλλά προστατεύει και από καρδιακή νόσο, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Ένας υγιής προστάτης τελικά χρειάζεται και ένα υγιές σωμα γύρω του.

 

 
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Προληπτικός Έλεγχος για Καρκίνο του Προστάτη

Η διαμάχη για τον προληπτικό έλεγχο (screening) για καρκίνο του προστάτη συνεχίζεται με εμπροσθοφυλακή τη δημοσίευση δύο πρόσφατων μελετών στις 18 Μαρτίου 2009 στο New England Journal of Medicine. Στην πρώτη, ο Gerald L. Andriole Διευθ/ντης του Ουρολογικού Τμήματος της Ιατρικής Σχολής της Ουάσιγκτον στο St. Louis αναφέρει τα ευρήματα απο τα screening των καρκίνων προστάτη, πνευμόνων, εντέρου και ωοθηκών (PLCO - Prostate, Lung, Colorectal, Ovarian). Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από παρακολούθηση 11 ετών πως δεν υπάρχει μεγαλύερη επιβίωση όταν εφαρμόζεται προληπτικός έλεγχος με ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και δακτυλική διορθική εξέταση.

διαβάστε περισσότερα..>

Κάπνισμα & Ουρολογική Νόσος

To κάπνισμα είνα γνωστό ότι σχετίζεται με μια ποικιλία ουρολογικών νοσημάτων και οι ουρολόγοι πρέπει να συστήνουν τη διακοπή του καπνίσματος στα πλάισια της αντιμετώπισης της νόσου. Πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους διαθέσιμους τρόπους διακοπής του καπνίσματος.

διαβάστε περισσότερα..>

Ουρολογική Συμπτωματολογία απο τη χρήση παράνομων "ψυχαγωγικών" ουσιών

Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων διεθνώς κάνει χρήση είτε σε τακτική είτε σε ψυχαγωγική βάση διαφόρων παρανόμων ναρκωτικών φαρμάκων. Τα εν λόγω φάρμακα μπορεί να έχουν απροσδόκητες και ανεπιθύμητες ουρολογικές διαταρραχές, οι οποίες αρκετές φορές αναγκάζουν το χρήστη να ζητήσει ουρολογική συμβουλή. Έτσι, οι ουρολόγοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ουρολογικά προβλήματα που προκαλεί η χρήση των εν λόγω ουσιών, καθώς και όταν είναι αντιμέτωποι με αυτά να ερωτούν τα πάσχοντα άτομα αν κάνουν χρήση διαφόρων παράνομων ουσιών.

διαβάστε περισσότερα..>

Επιστήμη: Ευλογία Θεού ή όργανο του κακού για τον άνθρωπο?

Aν ο άνθρωπος κατόρθωσε ν'ανέλθει ταχύτατα τα σκαλοπάτια του πολιτισμού, ν'αποβάλλει το περίβλημα της βαρβαρότητας και του πρωτογονισμού και να προσδώσει στη ζωή του ανώτερο πνευματικό και ηθικό περιεχόμενο, αυτό αναμφισβήτητα το οφείλει στην έμφυτη τάση του για γνώση, που ικανοποιείται και θεραπεύεται με την επιστήμη, που με την παρουσία της άλλαξε ριζικά τη ζωή του ανθρώπου και την όψη του κόσμου.

διαβάστε περισσότερα..>

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4

Συνέδρια / Ανακοινώσεις

υπο κατασκευή

υπο κατασκευή

Επικοινωνήστε μαζί μας..